Amanda Zahui föddes 1993 i Södertälje och började spela basket då hon var 11 år. Hon har vunnit två SM-guld med laget Telge Basket och blev 2010 Årets Rookie då hon som 16-åring började spela i seniorsammanhang. År 2013 började Zahui spela i den amerikanska ligan och är idag den enda svenska spelaren i WNBA.

Sveriges enda spelare i WNBA

Zahui togs in som nummer två i WNBA år 2015 där hon fortfarande är den enda svenska spelaren som deltar. Hon debuteradee i Tulsa Shock från Oklahoma och 2016 gick hon vidare till New York Liberty. Idag delar hon sitt spelande mellan det amerikanska laget i WNBA och sitt tjeckiska lag USK Prag. Zahui blev nyligen tjeckisk mästare och hon gjorde totalt 24 poäng i serien.

Zahui har en fantastisk spelteknik

Trots att Zahui är ganska stor, 196 centimeter lång och väger 110 kilo, är hon väldigt snabb på planen och en riktig poängmaskin. Inför nästa säsong i WNBA har hennes trepunktsskytte utvecklats och hon är snabbare än någonsin. Hennes talang syntes redan från början i Södertälje och redan 2009 blev hon uttagen till ungdoms-OS, för att därefter vara med och ta ett brons för Sverige i EM 2011.

Zahui är en spelare att vara stolt över

Zahui har verkligen fått sin belöning, att draftas till WNBA efter många års hårt slit. Hon är en fruktad spelare på basketplanen både i Europa och i USA. Med den spelteknik och snabbhet som hon besitter kommer hon att gå långt och göra oss svenskar stolta. Zahui laddar nu för sin tredje säsong i New York Liberty och det ska bli spännande att följa henne.