Boston Celtics är förmodligen USA:s mest framgångsrika basketlag. De är, tillsammans med New Yorks Knicks, de enda lag som har kvalificerat sig till varje säsong av NBA sedan ligan grundades 1946. Boston Celtics är däremot det lag som har tagit flest titlar i NBA, hela 17 stycken, men trots framgångssagan har de inte alltid gått från klarhet till klarhet.

De gyllene åren

Boston Celtics var som allra mest framgångsrika under åren 1957-1969 då man vann hela 11 titlar i NBA, mycket tack vare legenden Bill Russel. Även under 70- och 80-talet var klubben en av de mest framstående. I frontlinjen hade man ”The Big Three” den, enligt många, bästa frontlinjen i basketsportens historia bestående av Larry Bird, Robert Parish och Kevin McHale.

Länge sedan en vinst

Det har nu gått lång tid sedan Boston Celtics senast tog hem en titel i NBA (senaste gången var 2008). Laget var favorittippade inför säsongen 2018/19 men slogs då ut redan i kvartsfinalen. Nyförvärvad för säsongen 2019/20 är Kemba Walker som nu tillsammans med andra unga spelare förutspås bli de viktigaste spelarna för säsongen. Det ska mycket till för att Boston Celtics ska ta hem en titel under den här säsongen men vad som händer i framtiden vet vi inte.

En framgångssaga inom amerikansk basket

Boston Celtics har funnits i snart 75 år och under den tiden har klubben dragit till sig några av Amerikans allra bästa spelare och de har vunnit fler NBA titlar än någon annan klubb. Det återstår att se om klubben kan ta sig tillbaka till den framgång man hade under 60-talet. Det skulle inte vara första gången eftersom att de hade ont om framgångar mellan 1993 och 2007 innan de lyckades ta sin 17:e ligatitel 2008.