Basketlaget Golden State Warriors är ett basketlag från Kalifornien och staden Oakland. Laget bildades år 1946 och spelar idag i den världsberömda ligan NBA där de tillhör Pacific Division i Western Conference. Det var först i början på 70-talet som laget fick namnen Golden State Warriors i samband med att de flyttade från San Fransisco.

Lagets mest kända spelare

Under åren har laget haft många duktiga spelare, de mest välkända är Stephen Curry, Wilt Chamberlain, Chris Mullin och Rick Barry. Wilt Chamberlain lyckades 1962 med bravaden att göra 100 poäng under en match mot Philadelphia. Både år 2015 och 2016 vann Stephen Curry den eftertraktade titel ”Most Valuable Player” i NBA. Han har gått i sin fars fotspår som även han var en duktig basketspelare.

Golden State Warriors historia

Laget som har funnits i nästan 80 år har en lång historia och har vunnit sex mästerskap. De var det första laget som vann Basketball Association America (BAA) som var ligan som föregick NBA. Deras andra seger tog de i NBA säsongen 1955/56 mot Fort Wayne Pistons. På mitten av 70-talet fick laget problem och hade svårigheter att ens ta sig till slutspelet.

Tillbaks i toppen

Det var först under säsongen 2014/15 som laget äntligen tog sig tillbaka till toppen och gjorde detta genom att vinna sin fjärde titel i NBA. Det var deras första titel på 40 långa år. Motståndarlaget i finalen var Cleveland Cavaliers och Warriors vann med 4-2 i matchen. Under våren 2016 slog Golden State Warriors Michael Jordans lag Chicago Bulls gamla rekord på antal vinster per säsong.