Från Amerikas tredje största stad Chicago kommer basket laget Harlem Globetrotters. Laget har en lång och anrik historia och bildades redan 1927 av Abe Saperstein. Något som identifierar laget är hur de kombinerar talang och skicklighet med underhållning och artisteri. Laget har rest jorden runt och har spelat i över 100 länder. Det var tack vare Harlem Globetrotters som afroamerikaner fick börja spela i NBA 1950.

Kombination av skicklighet och artisteri

I dag är uppvisningsmatcher något som blivit allt mer populärt och eftersom det är underhållande. Kanske går det att påstå att dessa uppvisningsmatcher ersätter andra nöjesevent. Här får man se prov på både talang, uthållighet och färdighet. Vissa påstår till och med att dessa spelare är bättre än de I NBA och framförallt mer underhållande. En fråga som väcks med dessa matcher är då vad som är viktigast, att göra mål eller att underhålla publiken?

Vad är viktigast, mål eller underhållning?

Varför är det då viktigt att dessa uppvisningsmatcher existerar? Många påstår att det är för att dra uppmärksamhet till sporten, medan andra argumenterar att det endast är för att spelare gillar att visa sina färdigheter. Det kan också vara så att det lockar till sig en ny slags publik som annars inte hade köpt biljetter och gått på matcher, så det går att identifiera många aspekter till varför uppvisningsmatcher är så bra.

Lockar ny publik

Harlem globetrotters började som ett renodlat basket lag och hade under en tid de allra bästa spelarna och under årens lopp har laget infört allt mer underhållning i sina matcher fram till i dag när de nästan helt och hållet är ett lag som utför underhållningsmatcher och det går att påstå att det är ett av deras signum. Genom dessa underhållningsmatcher lockar de ny publik till sporten och de har på många sätt banat väg för afroamerikaner inom basket.