Basket är en populär sport, inte minst i USA där den högsta ligan heter NBA och som anses vara en av världens främsta basketligor. I USA är det även möjligt att spela basket i samband med sina collagestudier och under 2012 slog Jack Taylor poängrekord i en basketmatch med sitt lag Grinnell.

Jack Taylor – flest mål i en basketmatch

Jack Taylor

Grinnell spelade mot Faith Baptist i collagebasketens tredje division när rekordet sattes. I matchen vann Grinnell med 179 mot 105 och hela 138 av poängen stod Jack Taylor för. Rekordet för en basketmatch inom NCAA (National Collegiate Athletic Association) innan Taylors imponerande 138 poäng sattes av Bevo Francis år 1954. Det dåvarande rekordet låg på 113 poäng i en och samma match.

Hyllningar efter rekordet

Strax efter att matchen var avslutad började hyllningarna till Jack Taylor droppa in. En som uttalade sig var NBA-stjärnan och tillika en av världens främsta basketspelare Kobe Bryant. Han var chockad över de höga poängen och menade att rekordet var imponerande och galet. En annan hyllning kom från Oklahomas Kevin Durant, som ville erbjuda Taylor sprit som belöning för det makalösa rekordet.

Rekord i NBA

138 poäng är väldigt mycket för en och samma match, men rekordet oavsett liga och ålder har Mats Wermelins, som satte 272 poäng som 13-åring i en pojklagsmatch. I NBA-ligan ligger rekordet för en match på 100 poäng. Rekordet sattes av Wilt Chamberlain, även kallad för ”The Big Dipper”, år 1962 och har alltså inte lyckats bli slaget sedan dess.