Houston Rockets etablerades 1967, då under namnet San Diego Rockets. Klubben grundades av Robert Breitbard och hade till en början sin bas i San Diego, Kalifornien. San Diego Rockets var ett välkomnat tillskott i den amerikanska ligan, då NBA vid den här tidpunkten efterfrågade fler professionella basketlag från den västra delen av USA. 1971 kom dock laget att flytta till Houston, Texas, varpå man också bytte klubbens namn.

Ett lag med få succéer

Houston Rockets fick sin första framgång först tio år efter att klubben grundades. Man lyckades då få sin första divisionstitel och gå vidare till divisionsfinalen där man förlorade mot Philadelphia 76ers. Säsongerna 1980/81 och 1985/86 lyckades man dock ta sig ända till NBA-finalen, men båda gångerna förlorade man mot Boston Celtics. Det skulle dröja till säsongen 1993/94 innan Houston Rockets vann sitt första mästerskap i NBA. Året därpå kammade laget hem titeln igen, men sedan dess har det varit kämpigt.

Hakeem Abdul ”The Dream” Olajuwon

En av de mest kända spelarna från Houston Rockets är Hakeem Olajuwon, även kallad ”The Dream”. Den amerikansk-nigerianska centern anses vara en av de bästa spelarna som någonsin innehaft denna position och har genomfört flest blockar i hela ligan, med ett snitt på 3,1 per match. Ojaluwon var med när Houston Rockets blev mästare i den amerikanska ligan 1994 och 1995 och blev även NBA Finals MVP dessa år.

Houston Rockets kämpar vidare

Houston Rockets räknas till ett av de mindre tursamma lagen i NBA. Sedan man kammade hem vinsten i NBA-finalen 1995 har laget kämpat med att ta sig längre än den första slutspelsomgången och har många gånger inte ens lyckats ta sig till slutspel. En av klubbens mest kända spelare är Hakeem Abdul ”The Dream” Olajuwon, som anses vara en av de bästa centrarna någonsin. Om Houston Rockets någonsin lyckas ta sig upp till toppen igen återstår att se.