Har du koll på kända svenska basketspelare? Jeffery Taylor, Tobias Borg och Ludvig Håkansson är några som har lyckats bra. Det kanske största svenska namnet är dock Jonas Jerebko, som år 2009 blev den första svensken någonsin att spela i den högsta amerikanska basketligan NBA. Här får du läsa mer om honom.

Om Jonas Jerebko

Jonas Jerebko föddes den 2 mars år 1987 i Kinna i västra Sverige. Han är idag hela 208 centimeter lång och väger 105 kilo. Jerebko började spela basket tidigt, och spelade fram till säsongen 2006 / 2007 för klubben Marbo Basket i hemstaden Kinna. Då blev han kontaktad av Plannja Basket, som är en av de största och bästa klubbarna i Sverige.

Från Plannja till NBA

Efter sin tid i Plannja började Jonas Jerebko spela i den italienska klubben Angelico Biella, för att sedan under 2009 bli kontaktad av Detroit Pistons i NBA. Nu blev han den andre svensken att spela i NBA-ligan. Under 2015 bytte han klubb till Boston Celtics, även de en del av NBA-ligan. Sedan år 2017 spelar han i Utah Jazz i NBA-ligan.

Jonas Jerebko – Sveriges största inom basket?

Att Jonas Jerebko har haft en bra karriär hittills är det inget snack om, och än är det inte över. Han har redan som 30-åring hunnit spela i tre olika klubbar i NBA. Den enda svensken som kan mäta sig med detta är Jeffery Taylor, som även han har spelat i NBA i ett par år. Vi kommer säkerligen kunna få läsa mer om Jerebko även i framtiden.